Eşsiz manzarası ve güzelliğine rağmen, sık sık suların kirliliğiyle konu olan Haliç’te aralıksız devam eden bir dip çamur temizliğine başlandı. Anlık takip edilen su yüzeyi temizliği ve çevresel temizliğin sıkı kontrolüyle birlikte, Haliç uzun bir aradan sonra yeniden balıkların yüzdüğü, yunusların yarıştığı doğal canlılığına kavuştu. Haliç artık İstanbulluların kıyısında çekinmeden piknik yaptığı, bisiklete bindiği, kürek sporu için tercih edilen doğal miraslarımızdan. İstanbul Senin Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması ile, bölge şimdikinden daha güzel bir düzenleme ile İstanbulluların hizmetinde olacak.
2- Adalar’da Elektrikli Ulaşım Dönemi Başladı
Adalar’da uzun yıllardır gerek atların içinde bulunduğu koşullar, gerekse halk sağlığını olumsuz etkileyen bulaşıcı hastalıklar ile tartışma konusu olan faytonla ulaşım, İBB’nin girişimleriyle tüm paydaşların bir araya geldiği, önerilerin değerlendirildiği “Adalar Ulaşım Çalıştayı” sonucunda yerini doğa dostu elektrikli araçlara bıraktı.
Faytona koşulan atların olumsuz şartları, atlar arasında aralıklarla kendini gösteren ve ada halkını tehdit eden ruam salgın hastalığı, ilçede toplu taşıma hizmeti veren fayton plakalarının sahipleri ve kültürel endişeler gibi çok yönlü ve mutlaka çözüm isteyen problemleri masaya yatıran İBB, katılımcı bir anlayışla gerçekleştirdiği çalıştay sonucu tüm tarafların problemlerini çözüme ulaştırdı.
Atlar ve fayton plakaları, sahiplerinden adil bedellerle satın alındı. Hayatlarına sağlık ve huzur içinde devam edebilmeleri için tedavi ve rehabilitasyonları yapılan atlar sahiplendirildi.Artık ulaşım için Adalar’ın doğal, kültürel ve turistik yapısına uygun; çevreye duyarlı, sessiz ve trafik yoğunluğu oluşturmayan iki tip elektrikli araç tercih ediliyor. 13 yolcu kapasiteli ve İETT tarafından işletilen sabit güzergâhlı hatlar ve 3 yolcu kapasiteli Ada taksiler, gerekli eğitimleri alan Adalar sakinlerine istihdam olanağı da oluşturdu. Adalar’da sık sık protestolara konu olan ve herkesin üzüntüyle karşıladığı görüntüler geride kaldı, çağdaş ve doğa dostu çözümlerle tüm tarafların memnuniyeti sağlandı.
3- Halk Süt 130 bin Çocuğa Ücretsiz UIaşıyor
Çocukların en doğal hakkı olan süte ulaşabilmeleri için başlayan Halk Süt projesi, artık 130 bini aşkın çocuğa erişiyor. Kent yoksulluğunun en önemli tehlikelerinden yetersiz beslenmenin önüne geçen, ailelere ekonomik ve psikolojik destek sağlayan Halk Süt projesi, aynı zamanda yerel üreticilere de destek oluyor.Çatalca ve Silivri bölgesindeki üreticilerimizden temin edilerek yerel ekonomiye 3 milyon liradan fazla bütçe sağlayan sütler, yine İstanbullu çocuklara güvenilir ve sağlıklı besin kaynağı olarak ulaştırılıyor.
4- Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri Açıldı
İstanbul’da özellikle çalışan ya da çalışma hayatına katılmak isteyen anneler ve çocukları için en büyük engellerden biri olan kreş eksikliği, “150 mahalleye 150 kreş” sloganıyla hayata geçen Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri ile birer birer çözülüyor.
Okul öncesi eğitimden mahrum kalan çocuklar ve ailelerine eğitimde fırsat eşitliği sağlayan Yuvamız İstanbul kreşleri çocukların fiziki ve sosyal ihtiyaçlarına uygun olarak, titizlikle planlanan merkezler olarak hayata geçti. İBB güvencesi ile annelerin çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet ettiği, hem çocukların hem annelerin sosyal hayata katılımını güçlendiren kreşler hızla açılmaya devam ediyor.
5- İBB Genç Üniversiteli Eğitim Destek Bursu 63 Bin Gence Ulaşıyor
Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine ev sahipliği yapan İstanbul’da, İBB tarihinde ilk kez 63 bin öğrenciye eğitim destek bursu sağlanıyor. Özellikle pandeminin zorladığı şartlarda eğitimine devam etmeye çalışan gençlerin hem geçinmelerini hem de kendilerini geliştirecekleri bu dönemde İstanbul’un sosyal ve kültürel olanaklarından faydalanabilmelerini hedefleyen Genç Üniversiteli eğitim destek bursu büyük ilgi görürken, öğrenciler tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.
6- En ucuz öğrenci ulaşımı İstanbul’da
Genç Üniversiteli eğitim destek bursu, Sen Oku Diye kırtasiye ve tablet desteği gibi İBB’nin daha birçok alanda devam eden öğrenci desteklerinden biri de ucuz ulaşım.
Geleceğimizin teminatı öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için ucuz ulaşıma kavuşmaları başta olmak üzere, İstanbul’un zengin tarihi, sosyal ve kültürel birikimlerinden faydalanabilmeleri fikriyle harekete geçen İBB, aylık abonman ücretlerini düşürdü. 80 TL’den 50 TL’ye düşürülen aylık öğrenci abonman ücreti ile birlikte İstanbul Türkiye’nin en ucuz öğrenci ulaşımı sağlayan şehri oldu.
7- Bölgesel İstihdam Ofisleri ile 17 Bin Hanede İstihdam Sağlandı
Ülkemizin en önemli sorunlarından işsizlik ile mücadele için İBB’nin hayata geçirdiği önemli projelerden Bölgesel İstihdam Ofisleri, Haziran 2021 itibarıyla 17 binden fazla vatandaşın istihdama katılmasını sağladı.
İş arayan vatandaşlarımız ile işverenleri bir araya getiren Bölgesel İstihdam Ofisleri, pandemi şartlarında artan işsizlikte de İstanbullulara kesintisiz destek vererek, 17 bin hanede en az bir kişinin istihdama katılmasını sağlayarak ailelere umut olmaya devam etti.
İstanbul’un 13 bölgesinde açılan ofislere ek olarak, şehrin tüm bölgelerine fayda sağlamak amacıyla gezici olarak hizmet vererek vatandaşlarımızın iş başvurularını alan Mobil İstihdam Ofisleri’ne bugüne dek 85 binin üzerinde müracaat yapıldı.
Bölgesel İstihdam Ofisleri, başvuru yapan vatandaşların gerekli durumlarda meslek eğitimlerinden faydalanmasını sağlamak üzere, İBB İSMEK ile iş birliği içinde çalışarak, vatandaşlarımızın eğitim ve kariyer gelişimine de destek oluyor.
8- İstanbul’da Annelere Ücretsiz Ulaşım: Anne Kart
İstanbul’da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi anneler, artık İstanbul il sınırları içerisinde toplu ulaşımda ücretsiz olarak seyahat ediyor. Annelerin sosyal hayata katılımını artıran ve aile ekonomisine katkıda bulunan Anne Kart, bugüne dek 8 milyondan fazla kez kullanıldı.
Online başvuru ile kolayca erişilen Anne Kart, İstanbul genelinde 150 binden fazla annenin tercihi oldu ve başvurular hâlen devam ediyor. Hanede ulaşıma ayrılan bütçeyi artık çocuklarına ayırabilen anneler İBB’nin yeni hizmetinden oldukça memnun.
9- Kadınlar Üretiyor, İhtiyaç Sahibi Ailelerin Yüzü Gülüyor
İBB kadınların üretime katılımı ve kadının emeğinin değerlendirilmesi için, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde başlattığı hareketle, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak üzere temin edilecek ürünlerde önceliği kadın kooperatiflerine veriyor. Hem kadın üreticilerin güçlenmelerini hem de ihtiyaç sahibi ailelerin yerli üretim sayesinde daha fazla kaynağa ulaşmasını sağlayan projeyle, Hatay’dan gelen zeytinyağı ve bulgur, Kırşehir’den gelen erişte ve nohut, Sivas’tan gelen bal gibi onlarca ürün kadınların kalkınmasına destek olurken, İstanbullu ihtiyaç sahibi 20 bin ailenin güvenilir gıdaya erişimini sağlıyor.
10- Yenidoğan Destek Paketi ile Ailelerin Yanındayız
Yoksulluk çocuklarımız için en büyük tehlikelerden biri. Özellikle anne ve aile psikolojisine olumsuz etkilerinin yanında, bebeklerin mahrum kaldıkları temel ihtiyaçlar bedensel gelişimlerine ket vurarak, sağlıklı gelişimlerine engel oluşturuyor.
Bu fikirden hareketle, İBB ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olmak için Yenidoğan Destek Paketi’ni hayata geçirdi. Bir bebeğin ve annesinin ilk 4 ay içerisinde ihtiyaç duyacağı, biberondan ateş ölçere, patikten pijamaya, bebek şampuanından beze ve aile eğitim kitaplarına kadar her şeyi barındıran paketler ilk ailelere ulaştı ve yenilerinin dağıtımına devam ediliyor. Ayrıca paketin ulaştığı aileler, bir yıl boyunca uzmanlarımızca ziyaret edilerek ihtiyaçları tespit ediliyor, anneye destek olmak üzere yanlarında bulunuluyor.
Hayırsever vatandaşların da diledikleri takdirde içeriğine katkıda bulunabildiği Yenidoğan Destek Paketi, İstanbul dışından gönüllülerin de katılımına açık olarak en güzel dayanışma örneklerinden biri olmaya devam ediyor.
11- Esenler Otogarı Artık Işıl Işıl, Güvenli, Konforlu
İstanbul’a yeni gelen birçok kişinin ilk kez karşılandığı, uzun yıllardır metruk ve tehlikeli haliyle gündem olan Esenler Otogarı, detaylı bir projelendirme çalışması sonucu artık ışıl ışıl, güvenli, sosyal hayatın içinde. İstanbul’a yaraşır yeni haline kavuşması için büyük bir temizlik işlemi sonrası, tehlikeli yapıların yıkılarak yeni alanların oluşturulduğu Esenler Otogarı’nda artık ziyaretçileri izbe ve güvensiz bir ortam değil, canlı müzik performansları, resim sergileri, hijyen kontrolü eksiksiz gerçekleştirilen restoranlar ve Gençlik Ofisi karşılıyor.
12- İstanbul’da Yağmur Sonrası Su Taşkınlarına Son Verdik
Altyapı yetersizliği nedeniyle şehrin çoğu bölgesinde yağmur sonrası oluşan ve İstanbullulara büyük maddi kayıplar verdiren su taşkınları ortadan kalkıyor. İSKİ tarafından gerçekleştirilen hummalı altyapı çalışmaları sayesinde Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Çekmeköy, Bayrampaşa, Maltepe, Zeytinburnu, Kartal, Beşiktaş, Bakırköy, Ümraniye, Büyükçekmece, Esenyurt, Beyoğlu, Avcılar gibi birçok ilçemizdeki 50’den fazla kritik noktalarda artık su taşkınları yaşanmıyor, esnaf ve vatandaşımız maddi zarar görmüyor, sağlık riskleriyle karşı karşıya kalmıyor.
İBB koordinasyonunda İstanbul’da her yağmurda su baskını yaşanan, kronikleşmiş 104 noktanın 63’ünde Aralık 2020 itibarıyla çalışmalar tamamlandı. Çalışmalarımız ile İstanbul’un altyapısı günün gerekliliklerine uygun, çağdaş bir yapıya kavuşuyor.
13- İBBMiras Ekibi Kültür Varlıklarımıza Hayat Veriyor
İstanbul dünya tarihinin eşi benzeri olmayan miraslarına ev sahipliği yapıyor. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un tarihi kara surları, anıtlar ve eşsiz güzellikte çeşmeler gibi göz ardı edilmiş önemli değerlerin restorasyonu, güçlendirilmesi, yeniden şehrin yaşayan parçaları haline gelmelerini sağlamak için kurulan İBBMiras ekibi, onlarca noktada kültürel varlıklarımıza hayat veriyor.
14- Fatih Sultan Mehmet Tablosu Beş Yüzyıl Sonra Evine Döndü
İBB, Fatih Sultan Mehmet Han’ın 540 yıllık portresini İstanbul’a ve İstanbullulara kazandırdı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kendi döneminde yapılarak günümüze dek korunabilmiş üç orijinal portresinden biri olan eser, ünlü ressam Gentile Bellini tarafından yapılmıştı.
Londra National Gallery’nin İngiltere’de açtığı müzayededen satın alınan tablo, Rönesans dönemi İstanbul’una ait, Türkiye kamu koleksiyonuna kazandırılmış ilk eser olma özelliğini de taşıyor.
Manevi değeriyle de eşsiz olan nadide portre, İstanbul’un kurtuluş günü olan 6 Ekim’de Saraçhane’de açılan “Fatih’in Rönesansı” sergisi ile İstanbullularla ve Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımızla buluştu.
15- Yerebatan Sarnıcı Kaderine Terk Edilmiyor
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, İstanbul’un turistler tarafından en çok ziyaret edilen eşsiz yapılarından Yerebatan Sarnıcı’nda restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başladı. Bu yıl İBB tarafından yaptırılan incelemede; 1.500 yaşındaki yapı üzerinde 2017 yılında yapılan çalışmalarda, sütunları birbirine bağlaması gereken gergilerin sütunları tutmadığının anlaşılması üzerine, çökme riski yaşayan sarnıcın aslına uygun restorasyonu için harekete geçildi. Şehrin en önemli hazinelerinden olan Yerebatan Sarnıcı’nın gelecek kuşaklara güvenle aktarılması için çalışma yoğun bir şekilde devam ediyor.
16- Pandemi Boyunca Sanatçılarımıza Tam Destek
İBB, pandemiden en çok etkilenenler arasında olan müzisyen, oyuncu ve sanatçıların yanında. Kültür-sanat etkinliklerinin tamamen durmasına sebep olan pandemiden ötürü zorlu bir sürece maruz kalan müzisyenler ve tiyatrolara destek olmak amacıyla iki ayrı proje hayata geçirildi.
İstanbul Bir Sahne projesi ile tüm şehrin bir açık hava sahnesine dönüşmesi sağlandı. Müzisyenlerin açık havada, pandemi koşullarına uygun ve ücretsiz konserler vermesini sağlayan proje, 39 ilçede 100’den fazla noktada halkımızı müzisyenlerimizle buluşturdu.
İstanbul’da Perdeler Kapanmasın kampanyası ile İstanbul’daki özel tiyatrolar; İBB’nin ücretsiz tahsis ettiği İstanbul Şehir Tiyatroları sahneleri ve güvenli alanlarda oyunlarını dijital mecralarda sergiledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrimizde kültür-sanatın kalbi olan sanatçılarımıza, bu zor süreci atlatmaları için yeni projelerle destek olmaya devam edecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.