Ataşehir’de, yeşil varlığını tehdit ettiği belirlenen “Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chinensi)”ne karşı harekete geçildi.
Yapılan çalışmalarda Atatürk Mahallesi Gardenya Sitelerinde, Değirmenyanı Park alanında, Turkuaz ve Zümrüt Sitesi’nde toplam 60 adet ağaçta Turunçgil Uzun Antenli Böceği zararlısına ait çıkış delikleri tespit edildi.
5996 Sayılı Kanun kapsamında alınması gereken zirai karantina tedbirleri gereğince, belirlenen bu ağaçlar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün resmi yazısı doğrultusunda ve koordinasyonunda; Ataşehir Belediye ekipleri tarafından imha edilmeye başlandı.
Turunçgil Uzun Antenli Böceği veya zararı ile karşılaşıldığında en yakın İl/İlçe Müdürlüğü’ne yurttaşlar ellerindeki örneklerle birlikte başvurabilir.
Kesilen Ağaçların Yerine Yenileri Dikilecek
Mücadele çalışmaları tamamen bittikten sonra, kesilen ve sonrasında imha edilecek ağaçların yerine, Ataşehir Belediyesi tarafından söz konusu böceğe karşı dayanaklı ağaçlar dikilecek.
Turunçgil Uzun Antenli Böceği Neden Gördüğü Yerde İmha Edilmelidir?
Turunçgil Uzun Antenli Böceği fidan ve ağaçların ölümüne yol açan tahripkâr bir zararlı organizmadır.
Turunçgil Uzun Antenli Böceği; Akçaağaç, Kızılağaç, Huş, Fındık, Gürgen, Kayın, Elma, Çınar, Dağ Muşmulası, Kavak, Kiraz, Söğüt, Armut, Karaağaç türleri, Atkestanesi ve Turunçgillere yerleşerek larvalarını bırakır.
Larvalar ağaçların içinde galeriler açar. Fidanları kısa sürede, yetişkin ağaçları ise zaman içinde öldürür. Erginler yaprak damarları, genç dal ve sürgünlerin kabukları ile beslenir. Bu dallarda kuruma meydana gelir. Böcek ağaçlarda; nisan-mayıs aylarında pupa, haziran-temmuz aylarında genç larva, eylül-ekim aylarında ise olgun larva olarak gözlemlenir.
Bu böceğin tespit edildiği yerde karantina tedbirleri alınır. Böceğin bulaştığı ağaçlar kesilerek imha edilir. Sınırı tespit edilerek 2 km yarıçapında tampon bölge oluşturulur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.