Günümüz de dilimize dolanan bu kelimeler aslında kişiye göre değişir. Neye göre eşitiz, neye göre hakkımızı alıyoruz. Eğitim de fırsat eşitliği,sağlıkta eşit hizmet gibi…
2006 yılında Emekli sandığı-SSK birleştirilmeden önce sağlıkta eşitlikten bahsetmek mümkün değildi.
1950 yılında faaliyete geçen Emekli Sandığı Kurumu memurların ilaç ve tedavi giderlerini karşılamaktaydı. Peki, neydi Emekli sandığı ve SSK farklılıkları?
SSK hastanelerine giden vatandaşlar iyi hatırlar, o yıllarda sabah ezanından önce hastaneye gidilirdi.Çocukken hastalandığımda , Annem ile doktorun gelmesini beklerken Babam reçeteyi vermek için eczane sırasına girmişti. Muayeneden çıkıp ; vezne kuyruğuna girmiştik, Babamın verdiği reçetedeki ilaçları alıp ücretini ödeyecektik.Eğer şansımız varsa kuyruk hızlı ilerler öğleden önce eve dönerdik yoksa da öğlen arasını hastanedeki kalabalıkta sıramızı kapmasınlar diye beklerdik.Velhasıl tam bir ekip çalışmasıyla muayene olup ve ilaç alıp dönerdik.Tabii bu sıradan bir muayene için.Hastalığınız ile ilgili tahlil,röntgen gibi tetkikler varsa bu bazen aylar sürebilirdi.Hatta o arada ya ölürdünüz ya da uzun bir süre sonrasına verilen ultrason randevusunu beklemeyen kistiniz patlar ameliyata alırdınız.
Dişiniz çürüdüyse sadece SSK Hastanesinin diş bölümünde dolgu yaptırırdınız. Öyle Üniversitelerin diş hekimliklerine falan direk gidemezdiniz ama Emekli sandığı memurları gider ve yol harcırahlarını da kurumundan alırdı.Bunun gibi bir çok hastalığın tedavisinde sizi eğer Sigorta hastanesi sevk etmezse farklı bir hastanede tedavi olamazdınız.Kanser hastası yakını olanlar iyi bilir.Tıp Fakültesinde kemoterapi için her defasında SSK Hastanesinden sevk ettirirlerdi.
Bu yaşananlara birçokları eklenebilir. O günden bugüne teknolojinin gelişmesi ve uygulanan politikalarla Sağlıkta Türkiye çok büyük gelişmelere imza attı. Artık ne ilaç kuyrukları kaldı ne de aylar sonrasına ultrason,tomografi .
Günümüzde herkes eşit imkânlara sahip. İstediğimiz hastanede istediğimiz kliniklerde tedavi olabiliyoruz. Bazı eksiklikler, sıkıntılar olsa bile gecenin bir yarısı beklediğimiz kuyruklar, sayfaları bittiği için hastaneye gidemediğimiz sağlık karneler i artık yok.
Öyle ki Türkiye şuan Covid-19 salgınında uyguladığı tedavi ve aldığı önlemlerle dünyada en başarılı ülke oldu. Küresel salgında bu süreci kontrollü iyi bir şekilde yönetiyor. Biz vatandaşlara düşen görev ise Bakanlıklarımızın uyarılarını dikkate almak. Bu sadece bir sağlık mücadelesi değildir, bunun hepimiz farkındayız.
Özellikle sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere bu mücadelede ülkemize katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürler.
- TEŞEKKÜR - 11 Eylül 2020
- COVİD – 19 - 17 Haziran 2020
- HÜZÜN İLE UMUDUN BAYRAMI - 24 Mayıs 2020
Güzel bir yazı, tebrik ederim.
Çocuklarımız geçmişte neler yaşadığımızı hiç anlayamayacaklar.