Maltepe Belediyesi ve Anlayış için Gençlik Derneği işbirliğiyle gençlerin öz farkındalıklarını geliştirmeye yönelik atölye çalışması gerçekleştirildi. Önyargı ve ayrımcılığın olumsuzluğuna dikkat çekilen çalışmada gençlere dünya vatandaşlığı bilincinin önemi anlatıldı.
Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Sosyal Politika ve Eşitlik Birimi ve Anlayış İçin Gençlik Derneği’nin işbirliği ile Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gençlere yönelik atölye düzenlendi. Gençlik Örgütleri Forumu (Go For), İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi (STÇM) ve AB’nin de destekleriyle düzenlenen ve 15 gencin katıldığı atölye üç oturumda gerçekleştirildi.
KİMLİK KAVRAMI SORGULANDI
Birinci oturumda katılımcılara kimlik kavramını nasıl tanımladıkları sorularak bu kavramı anlamaları sağlandı. Paylaşılan düşünceler toparlanarak katılımcıların kendi kimliklerini oluşturan öğeleri düşünülmesi istendi. “Soğan Modeli” ile kimliğin iç içe modeli katılımcılara gösterildi.
KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM SİMÜLE EDİLDİ
İkinci oturumda gençlerin kültür konseptini anlamaları için değerler, davranışlar ve kültürün insanlar üzerindeki etkisi masaya yatırıldı. Farklı kültürlerden birini tanırken hayal kırıklığı yaşanabileceğinin normal olduğunu öğrenmek ve bu kişi ile iletişime açılan bir kapı olabileceğinin farkına varmak üzerine tartışma gerçekleştirildi. Kültür nedir ve kültürü oluşturan öğeler nelerdir soruları odağında, kültürün hayatımızdaki önemi ve nelere etki ettiği, beklentiler, bakış açısının farkına varılmasına yönelik katılımcı gençlerin fikirleri alındı. Daha sonra uluslararası konferans simülasyonu ile katılımcılar gruplara ayrıldı. Simülasyonda büyük bir uluslararası konferansın parçası olan katılımcılardan katıldıkları gecede birbirlerini tanımak ve kendileri için önemli gördükleri konular hakkında kısa bir sohbet etmeleri istendi. Çözümleme kısmında ise katılımcılardan yaşadıklarını ve duygularını paylaşmaları istendi. Gençler bu süreçte davranışlarının değişip değişmediğini de tartıştılar.
TOPLUM ÇİZGİSİ, BASMAKALIP DÜŞÜNCELER…
Üçüncü ve son oturum “Toplum Çizgisi, Basmakalıp Düşünceler, Ön yargılar, Ayrımcılık, Eşitsizlik” üzerine gerçekleştirildi. Katılımcıların her biri rol kartlarından birini aldılar. Katılımcıların kendi aldıkları kartta yazan rolü diğer katılımcılara göstermemesi gerektiği belirtildi. Katılımcılara sadece kendilerini rahat hissetmedikleri durumlarda kartını başka bir katılımcıyla değiştirebilme hakkı tanındı. Daha sonra kartta yazılı olan kişi gibi olmalarını hayal etmeleri istenerek bazı sorular yöneltildi. Soruların cevapları kendilerine verilen kimlikler üzerinden gözleri kapalı bir şekilde, onaylıyorsa bir adım ileri, onaylamıyorsa bir adım geri şeklinde gerçekleşti. Bu oturum sonunda yapılan genellemeler insan grupları hakkında otomatik olarak oluşturulan ve doğal bir süreç olan basmakalıp düşünceleri ortaya çıkarmış oldu. Çalışma sonucunda bu düşüncelerin bir yargıya varılmak için kullanıldığı takdirde önyargılara dönüştüğü ve sonrasında ayrımcılığa sebep olabileceği gerçeği ortaya çıkarıldı. Böylece sahip olunan basmakalıp yargıların (stereotip) farkına varılması sağlanmış oldu. (02.02.2022)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.