KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu Kartal “Kadın Emeği Festivali’nde katılımcılarla buluştu

Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Deniz Karacan moderatörlüğün’de 1997 yılında kurulan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu Kartal “Kadın Emeği Festivali’nde katılımcılarla buluştu.
‘Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar verme mekanizmalarında ve politikada biran önce etkili ve giderek eşit temsilini sağlamak’ amacını taşıyan KA-DER bu yönde farkındalık çalışmaları yapıyor.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği nedir? Neden ihtiyacımız var? Ne vaat eder? Uluslararası sözleşmeler nelerdir? Anayasa tarihimiz nedir? Kadın hareketi nediir? Kadın adayların seslerini daha iyi duyurmaları ve kendilerini doğru bir şekilde anlatabilmeleri için gerekli çalışmalar nelerdir? Ve bu kapsamda siyaset okulları ile eğitimler veriyor, toplantılar gerçekleştiriyor. Milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasi parti liderleri ile görüşüyor”
Yerel seçimler için yerel yönetimlerde kadın adayları güçlendirme çalışmaları kapsamında yerel eşitlik eylem planı çalışmaları başlattıklarını ifede eden Karaoğlu, moderatör Karacan’ın 14 Mayıs seçim sonuçlarının değerlendirmesi talebi üzerine şöyle konuştu:
Eşit temsiliyeti konuşuyoruz. Toplam 119 kadın milletvekili seçildi. Partilerinin tüzüklerinde %25 – %30 kadın kotası olmasına rağmen partiler bir nevi kendi anayasalarına uymamaktadır. Bunu her seçimde görüyoruz. Seçim sonucu CHP’nin 130 milletvekilinden 24’ü kadın, İyi Parti’nin 44 milletvekillinden 5’i kadın, Gelecek Partisi’nin 10 milletvekilinden 2’si kadın, Deva Partisi’nin 15 milletvekilinden 4’ü kadın.. Saadet Partisi 10 milletvekilinden 0 kadın, HüdaPar 4 milletvekilden 0 kadın, Demokrat Parti 3 milletvekilden 0 kadın… MHP’nin 50 milletvekilinden 4’ü kadın, AK parti 263 milletvekilinden 56’sı kadın.. Biz, bu kota en az %33 olmalı diyoruz.. Bugün ise kadınlar temsilin yarısını talep ediyorlar.
Türkiye’de 1935 seçimlerinde TBMM’ye 17 kadın milletvekili girdi. Atatürk, o günlerde 16 milyon civarında nüfusa sahip Türkiye’de 40 kadın aday istemişti. Buna karşı itirazlar yoğun olunca ısrar etmedi. Ve ekledi: İleride seçimlerde kadınlar, sayıları oranında meclise girdiklerinde bakalım siz seçilebilebilecek misiniz?
Geçmişte dünyada kadınları ayrımcılık sebebiyle yazdıkları kitaplarını erkek adlarıyla yayınlamışlardır. Erkeklerden üstünüz diye değil ya da daha iyi düşünüyoruz iddiasıyla değil iki cinsin farklı özellikleri olduğundan bu taleplerde bulunuyoruz. Tunus yapmış, Bangladeş yapmış, biz niye yapamayalım?
Bir kadın yanında çocuk ile ilgilenirken yemek yapıp aynı anda çalan telefonu cevaplayabiliyor. Erkekler ise peş peşe bir şey söylediğinde ‘Sırayla söyle!’ derler. Erkek sonuç odaklı ve hızlı karar verirken kadın detaycıdır, daha çok didikler ve yavaş karar verir. Sağ beyin, sol beyin farkı bu ve birbirini tamamlar.
Örneklendirirsek; Kadınlar için ped bir lüks değil ama vergi ödüyoruz. Bu sağlık içindir. Mesela bir erkek çıkmış ‘Yat için biz sadece %8 vergi alalım!’ demiş ve %8 alınıyor. Elektrik yoksa su yoksa bu durumdan en çok yaşlılar, kadınlar ve çocuklar etkilenir. Yerel yönetimse vatandaşlara hizmet götürürmek ister. Örneğin; Erkek düşünce yapısı, futbol sahası yapalım, der. Bu şekilde hizmet götürmek ister. Kadın ise yeşil alan, park yapalım ister. Yanına da mini tek kale saha, kız-erkek çocuklar için… Yeşil alana yaşlılar, emekliler, kadınlar gelsin, kullansın ister. Birçok kişi faydalanır. Cinsiyetlerin ihtiyaçlarına, taleplerine göre bütçe düzenlemesi gerekir. Menekşe ve kaktüse eş miktarda su verirseniz, biri ölür.
Konuşması sonunda gelen sorulara cevap veren Karaoğlu, siyasi parti içinde ve adaylığı sırasında yaşadığı engelleme ve karşılaştığı uygunsuz sözler ile ilgili yaşanmışlıklarından ve de uygulamaya geçmesini istediği projelerini hayata geçiremediğinden bahsetti. . Kocaeli’nden Kartal’a misafir olarak gelen katılımcının ‘Bu durumlarda ne yapacaksınız? sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
Bir grubun ya da bir şeyin görünür olması için kritik eşik vardır. Sosyolojiye böyle geçmiştir. %33 etken ölçüsüdür. O zaman birbirinden etkilenip form değişimi meydana gelir. Yoksa size ‘ Siz kim oluyorsunuz?’ denir. Burada hepimize iş düşüyor. Oy kullanırken kabine girdiğinizde kimin ne dediğine bakmadan listelerdeki kadınların sıralamasına ve kadınların aday sayılarına bakın. Siyasi partiler futbol takımı gibi tutulmaz. Kadınlar sekizinci, on sekizinci, yirminci sıraya yerleşmişse o kadınlar seçilemez. Kadınların hangi sırada olduğuna bakıp ona göre kararınızı verin.




