Eşsiz manzarası ve güzelliğine rağmen, sık sık suların kirliliğiyle konu olan Haliç’te aralıksız devam eden bir dip çamur temizliğine başlandı. Anlık takip edilen su yüzeyi temizliği ve çevresel temizliğin sıkı kontrolüyle birlikte, Haliç uzun bir aradan sonra yeniden balıkların yüzdüğü, yunusların yarıştığı doğal canlılığına kavuştu. Haliç artık İstanbulluların kıyısında çekinmeden piknik yaptığı, bisiklete bindiği, kürek sporu için tercih edilen doğal miraslarımızdan. İstanbul Senin Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması ile, bölge şimdikinden daha güzel bir düzenleme ile İstanbulluların hizmetinde olacak.
2- Adalar’da Elektrikli Ulaşım Dönemi Başladı
Adalar’da uzun yıllardır gerek atların içinde bulunduğu koşullar, gerekse halk sağlığını olumsuz etkileyen bulaşıcı hastalıklar ile tartışma konusu olan faytonla ulaşım, İBB’nin girişimleriyle tüm paydaşların bir araya geldiği, önerilerin değerlendirildiği “Adalar Ulaşım Çalıştayı” sonucunda yerini doğa dostu elektrikli araçlara bıraktı.
Faytona koşulan atların olumsuz şartları, atlar arasında aralıklarla kendini gösteren ve ada halkını tehdit eden ruam salgın hastalığı, ilçede toplu taşıma hizmeti veren fayton plakalarının sahipleri ve kültürel endişeler gibi çok yönlü ve mutlaka çözüm isteyen problemleri masaya yatıran İBB, katılımcı bir anlayışla gerçekleştirdiği çalıştay sonucu tüm tarafların problemlerini çözüme ulaştırdı.
Atlar ve fayton plakaları, sahiplerinden adil bedellerle satın alındı. Hayatlarına sağlık ve huzur içinde devam edebilmeleri için tedavi ve rehabilitasyonları yapılan atlar sahiplendirildi.
3- Halk Süt 130 bin Çocuğa Ücretsiz UIaşıyor
4- Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri Açıldı
Okul öncesi eğitimden mahrum kalan çocuklar ve ailelerine eğitimde fırsat eşitliği sağlayan Yuvamız İstanbul kreşleri çocukların fiziki ve sosyal ihtiyaçlarına uygun olarak, titizlikle planlanan merkezler olarak hayata geçti. İBB güvencesi ile annelerin çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet ettiği, hem çocukların hem annelerin sosyal hayata katılımını güçlendiren kreşler hızla açılmaya devam ediyor.
5- İBB Genç Üniversiteli Eğitim Destek Bursu 63 Bin Gence Ulaşıyor
Geleceğimizin teminatı öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için ucuz ulaşıma kavuşmaları başta olmak üzere, İstanbul’un zengin tarihi, sosyal ve kültürel birikimlerinden faydalanabilmeleri fikriyle harekete geçen İBB, aylık abonman ücretlerini düşürdü. 80 TL’den 50 TL’ye düşürülen aylık öğrenci abonman ücreti ile birlikte İstanbul Türkiye’nin en ucuz öğrenci ulaşımı sağlayan şehri oldu.
Ülkemizin en önemli sorunlarından işsizlik ile mücadele için İBB’nin hayata geçirdiği önemli projelerden Bölgesel İstihdam Ofisleri, Haziran 2021 itibarıyla 17 binden fazla vatandaşın istihdama katılmasını sağladı.
İş arayan vatandaşlarımız ile işverenleri bir araya getiren Bölgesel İstihdam Ofisleri, pandemi şartlarında artan işsizlikte de İstanbullulara kesintisiz destek vererek, 17 bin hanede en az bir kişinin istihdama katılmasını sağlayarak ailelere umut olmaya devam etti.
İstanbul’un 13 bölgesinde açılan ofislere ek olarak, şehrin tüm bölgelerine fayda sağlamak amacıyla gezici olarak hizmet vererek vatandaşlarımızın iş başvurularını alan Mobil İstihdam Ofisleri’ne bugüne dek 85 binin üzerinde müracaat yapıldı.
Bölgesel İstihdam Ofisleri, başvuru yapan vatandaşların gerekli durumlarda meslek eğitimlerinden faydalanmasını sağlamak üzere, İBB İSMEK ile iş birliği içinde çalışarak, vatandaşlarımızın eğitim ve kariyer gelişimine de destek oluyor.
Online başvuru ile kolayca erişilen Anne Kart, İstanbul genelinde 150 binden fazla annenin tercihi oldu ve başvurular hâlen devam ediyor. Hanede ulaşıma ayrılan bütçeyi artık çocuklarına ayırabilen anneler İBB’nin yeni hizmetinden oldukça memnun.
Bu fikirden hareketle, İBB ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olmak için Yenidoğan Destek Paketi’ni hayata geçirdi. Bir bebeğin ve annesinin ilk 4 ay içerisinde ihtiyaç duyacağı, biberondan ateş ölçere, patikten pijamaya, bebek şampuanından beze ve aile eğitim kitaplarına kadar her şeyi barındıran paketler ilk ailelere ulaştı ve yenilerinin dağıtımına devam ediliyor. Ayrıca paketin ulaştığı aileler, bir yıl boyunca uzmanlarımızca ziyaret edilerek ihtiyaçları tespit ediliyor, anneye destek olmak üzere yanlarında bulunuluyor.
Hayırsever vatandaşların da diledikleri takdirde içeriğine katkıda bulunabildiği Yenidoğan Destek Paketi, İstanbul dışından gönüllülerin de katılımına açık olarak en güzel dayanışma örneklerinden biri olmaya devam ediyor.
İBB koordinasyonunda İstanbul’da her yağmurda su baskını yaşanan, kronikleşmiş 104 noktanın 63’ünde Aralık 2020 itibarıyla çalışmalar tamamlandı. Çalışmalarımız ile İstanbul’un altyapısı günün gerekliliklerine uygun, çağdaş bir yapıya kavuşuyor.
Londra National Gallery’nin İngiltere’de açtığı müzayededen satın alınan tablo, Rönesans dönemi İstanbul’una ait, Türkiye kamu koleksiyonuna kazandırılmış ilk eser olma özelliğini de taşıyor.
Manevi değeriyle de eşsiz olan nadide portre, İstanbul’un kurtuluş günü olan 6 Ekim’de Saraçhane’de açılan “Fatih’in Rönesansı” sergisi ile İstanbullularla ve Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımızla buluştu.
15- Yerebatan Sarnıcı Kaderine Terk Edilmiyor
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, İstanbul’un turistler tarafından en çok ziyaret edilen eşsiz yapılarından Yerebatan Sarnıcı’nda restorasyon ve güçlendirme çalışmaları başladı. Bu yıl İBB tarafından yaptırılan incelemede; 1.500 yaşındaki yapı üzerinde 2017 yılında yapılan çalışmalarda, sütunları birbirine bağlaması gereken gergilerin sütunları tutmadığının anlaşılması üzerine, çökme riski yaşayan sarnıcın aslına uygun restorasyonu için harekete geçildi. Şehrin en önemli hazinelerinden olan Yerebatan Sarnıcı’nın gelecek kuşaklara güvenle aktarılması için çalışma yoğun bir şekilde devam ediyor.
İstanbul Bir Sahne projesi ile tüm şehrin bir açık hava sahnesine dönüşmesi sağlandı. Müzisyenlerin açık havada, pandemi koşullarına uygun ve ücretsiz konserler vermesini sağlayan proje, 39 ilçede 100’den fazla noktada halkımızı müzisyenlerimizle buluşturdu.
İstanbul’da Perdeler Kapanmasın kampanyası ile İstanbul’daki özel tiyatrolar; İBB’nin ücretsiz tahsis ettiği İstanbul Şehir Tiyatroları sahneleri ve güvenli alanlarda oyunlarını dijital mecralarda sergiledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrimizde kültür-sanatın kalbi olan sanatçılarımıza, bu zor süreci atlatmaları için yeni projelerle destek olmaya devam edecek.
17- İBB Çiftçinin yanında: 60 Ton Silajlık Tohum Desteği
İstanbul’da tarım ve çiftçiliğin yeniden canlanması için İBB, tarihinde ilk kez İstanbullu çiftçilere yem üretimi için ücretsiz silajlık tohum desteğine başladı. 63 mahallede 7 bin dekara ekilecek olan 1.175 paket tohum ile 60 bin ton silaj sağlanacak.
Üretici maliyetini %60-65 oranında düşüren destek ile hem hayvancılar üretecek hem İstanbul’un atıl tarım arazileri ekonomik faydaya dönüşecek.
İstanbul besicilerinin ekonomiye ve üretime katılımını kesintisiz hale getirmek için, sürdürülebilir projeler hazırlanmaya ve sunulmaya devam ediyor.
Başta Türkiye genelinden alınarak ücretsiz dağıtılan 3,5 milyon fide sayısı, bu yıl İBB’nin öz kaynaklarını fide üretimine dâhil etmesiyle 4,2 milyona ulaştı. İBB’nin Kemerburgaz serasında, gerekli teknik eğitimleri sağladığı kadınların emeğiyle üretilen fideler, tarımı yeniden canlandırmak ve çiftçiliği kalkındırmak için toprakla buluşmaya başladı bile.
Tarımda en yüksek verimin sağlanması için aynı zamanda ücretsiz eğitimlerle desteklenen çiftçilerimize, aynı zamanda mahsullerini satabilmeleri için İBB tarafından üretici pazarları kurularak tezgâh ve satış noktaları da sağlanıyor.
20- Tarihi Haliç Tersanesi Yeniden İşliyor, Deniz Ulaşımında Pay Artıyor
Bugün gerek özel sektöre gerek kamu kurum ve kuruluşlarına yeniden hizmet verme kapasitesine ulaşan Haliç Tersanesi, 5 buçuk yüzyıllık mirasıyla yeniden ayakta.
İBB’nin yeni dönemde deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payını artırma hamlelerinin de merkezinde yer alan Haliç Tersanesi, İstanbul’un özlediği ve 10 yıl boyunca kaderine terk edilerek hurdaya gitmesi beklenen Paşabahçe Vapuru’nu restore ediyor.
Tersane, İBB’nin hizmete sunacağı Deniz Taksilerin üretimini de üstleniyor. İstanbullular, yakın zamanda deniz ulaşımını tam kapasite ile değerlendirmeye başlayacak.
İBB’nin yeni dönemde raylı sistemleri odağına alması ve raylı sistemleri toplu taşımanın omurgası haline getirme hedefiyle başlayan çalışmalar sonucu İstanbul dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir unvanını aldı.
Uzun süredir ödenek yetersizliği ile çoğu başlangıç aşamasında yarım kalmış ya da hiç başlamamış 10 metro hattında 103,4 kilometre uzunluğundaki metro inşaatının atıl bırakılmasına son verildi. 11 milyar TL’lik bir israfa son veren hamle için, İstanbul’daki şeffaflığı ve liyakati temeline alan yönetim anlayışının güvenini kazanan finans kuruluşlarından kaynak sağlandı.
Finansman sorunları sebebiyle durmuş halde olan Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı, İBB’nin yeni döneminde tamamlanarak İstanbulluların hizmetine açıldı. Planlanan tamamlanma süresini 6 ay geçmişken henüz %58 seviyesinde bekleyen hat için kaynak bulundu, çalışmalar sonuçlandı.
Bölgenin ulaşımını rahatlatmak için büyük önem taşıyan hat, aynı zamanda turistik bir kazanım olarak da değerli hale geldi. İstanbul’un en güzel manzaralarından birinde yer alan hat, bir tarafında Haliç sahili, diğer yanında İstanbul’un tarihi binalarıyla eşsiz İstanbul deneyimlerinden birini sunuyor.
Silivri’den başlanarak Avcılar, Bakırköy, Fatih başta olmak üzere Zeytinburnu, Küçükçekmece ilçelerinde de yapı stoklarının analiz edilerek hareket noktasının oluşturulacağı stratejik planlama ve uygulama çalışmaları aralıksız sürüyor.
İstanbulluların deprem gerçeğimize uygun yaşam standartlarına kavuşması, depremin bir felakete dönüşmemesi için İBB, Gürpınar Mahallesi Siteler mevkiinde protokol imzalayarak kentsel dönüşümün ilk adımını attı.
Riskli alan ilan edilmiş olan ancak projesi yapılmayan Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde protokol imzalanarak başlangıç yapıldı.
Eyüpsultan’daki bölge sakinleriyle %100 oranında anlaşılması sonucu kentsel dönüşüm alanında yıkım ve tahliye işlemleri devam ediyor.
Bağcılar’da tahliye süreci tamamlandı.
Silivri’den Tuzla’ya, Eyüpsultan’dan Bağcılar’a varıncaya kadar İstanbul’un her ilçesinde sokak sokak, mahalle mahalle yapılan tespitlerle depremin İstanbul’un ana gündem maddesi olmadığı güvenli günlere hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor.
24- Askıda Fatura: İstanbul’dan Dünyaya Örnek Dayanışma
Pandemi ile birlikte tüm dünyanın baş başa kaldığı beklenmeyen zorluklar ciddi hasarlar bırakırken, İstanbul’da da gelirini kaybeden aileler, kapanan dükkânlar, işini kaybeden vatandaşlara her gün bir yenisi eklendi.
İBB, pandemide halk sağlığı ve güvenliği için yapılan çalışmalara ek olarak, İstanbulluların bu zor dönemi atlatması için eski bir geleneği teknolojik imkânlarla yeni bir dayanışma modeline çevirerek dünyaya örnek oldu.
Bu sıkıntılı dönemde temel ihtiyaçlarını gidermek için faturalarını ödeyemeyen vatandaşlarımızla hayırseverleri bir araya getirmek için yola çıkan Askıda Fatura platformu, adım adım yepyeni dayanışma fırsatları ortaya koyan, süreklilik kazanan bir adres haline geldi.
Artık Askıda Fatura platformu ile dünyanın her yerinden vatandaşlar, alan elin veren eli görmediği yöntemlerle tanımadığı ailelerin faturalarını ödeyebiliyor. İBB’nin ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere hazırladığı Aile Destek, Anne-Bebek ve Öğrenci Destek paketlerinden dilediklerini bağışlayarak, güvenilir bir platform aracılığıyla dayanışmaya katılabiliyorlar.
Askıda Fatura, bu yöntemle son olarak bilişim dünyasının Oscar’ı sayılan IDC CIO Summit birincilik ödülünü de aldı.
25- Halk Ekmek Dayanışması Adım Adım Büyüdü
İstanbulluların sağlıklı ve ucuz ekmeğe ulaşabilmesi için Türkiye’nin en ucuz ekmeği olan İstanbul Halk Ekmek’in, pandemi döneminde büfe alanı olmayan ilçe ve mahallelerde mobil büfelerde satışa başlaması tüm dünyadan hayırseverlerin ilgisini çeken bir dayanışma hareketine dönüştü.
Hayırsever bir İstanbullunun bir mobil Halk Ekmek büfesindeki tüm ekmeklerin ücretini ödeyerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını istemesine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun teşekkür etmesi sonucu, Halk Ekmek dayanışması kendiliğinden bir sosyal yardım kampanyasına dönüştü. Hayırseverlerin ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılması için verdiği destek toplamda 1 milyon lirayı aştı.
26- İstanbul’da Su Faturaları Düştü
İBB, ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bu dönemde, İstanbulluların su faturalarına %34’e varan oranda indirim yaptı.
Bakım bedelinin de kaldırıldığı çalışmada, aynı zamanda her İstanbullu için insani su hakkı getirildi. Buna göre, artık konutlarda tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpü yani 500 litresi “insani su hakkı” sayılıyor. Bu hakkın BM İnsan Hakları Konseyi’nde kabul edilmesinden 9 yıl sonra, İstanbullular haklarını ilk kez almaya başlamış oluyor.
Suların geç soğumasının yanında, atıksuların kontrolsüzce boşaltılması Marmara’daki canlılığı bitiriyor. Bunun için İstanbul genelinde atıksu kontrolünü sağlamak üzere İBB çalışmalarına hızla devam ediyor.
Tuzlu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde inşaat %86 seviyesinde, 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde inşaat %78 seviyesinde, 2021 sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli, taşkınları önleyerek yağmur sularının kontrolünü sağlamak üzere 2021 Kasım ayında işletmeye alınacak.
Ambarlı Atıksu Tüneli, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaşıyor. 6,5 km uzunluğundaki tünelin 2022 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Ataköy Atıksu Tüneli, Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaşıyor. 9 km uzunluğundaki tünelin 2022 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Melen Havzası Projesi ile Melen Nehri’ne havzadan gelen atıksuların toplanarak önce arıtılması ve çevreye zararsız hale getirildikten sonra uzaklaştırılması için 84 bin 300 metre uzunluğunda kolektör ve tünel ile bir adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yapılması planlanıyor.