DOLAR 38,2552 0.34%
EURO 43,8333 0.15%
ALTIN 4.075,240,33
BITCOIN 3212347-0,54%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

..
İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar Kartal’daydı

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar Kartal’daydı

ABONE OL
3 Temmuz 2023 20:08
İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar Kartal’daydı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar, İBB KADIN politikalarını paylaşmak için 16 Haziran Kadın Emeği Festivali’nde katılımcılarla buluştu.

Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Deniz Karacan moderatörlüğünde konuşmasını gerçekleştiren Dipşar;

Kadınların Yanındayız!

İBB Kadın merkezleri, Kadın Destek Hattı, Kadın Danışma Birimi, Kadın Dayanışma Evi, Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri, %45 artan kadın çalışan oranı, 334 bin anneye ücretsiz toplu taşıma gibi birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ve konuşmasına devam etti.

“İBB Kadın; hukuk, psikolojik ve sağlık gibi birçok alanda bütünsel bir danışmanlık hizmeti veriyor. Örneğin; kadınların kadın hastalıkları konusunda yardım almaları ve taramadan geçmeleri erken teşhis için önemlidir. Meme kanseri gibi ölüme sebep olan hastalıklar için taramalar devam ediyor.

Doğalgaz açmayan kadınlarımız var!

En zor yerden başlama istedik ve İlk olarak Esenler ‘de kadınlarla Ekrem Başkanı buluşturduk. Doğalgaz açmayan kadınlarımız var! Hem yoksulluk nedeniyle hem de ‘Çocuğum gelince açarım, iki kat daha fazla giyineyim.” diyen kadınlarımız var. Yoksulluk perspektifince kadın yoksulluğu ayrı bir boyuttur çünkü kadın istihdamda değildir. Kadın ‘Kocam para bitti, der.” diyerek her şeyi kısıtlamaya çalışır ve yoksulluk çeker. Virginia Woolf‘un bilirsiniz kendine ait odası vardı. Biz de bundan yola çıkarak sadece kadınlara ait olan alanlar oluşturmak istedik. O alanlarda istediklerini yapabilirler.

Ped yoksulluğu bugün önemli, İstanbul’da şu an hijyen ürünlerine ulaşamayan kadınlar var. Farklı yöntemler kullanılmaya başlandı. Bu nedenle hijyen paketleri dağıtıyoruz. Biz öncelikle kız üniversite öğrenci yurtlarına gittik ve hijyen paketleri dağıttık.

Kadın dayanışma birimi-evi ve danışma hattı ile özellikle hukuksal destek üzerinde duruyoruz. Son yıllarda 3.000’den fazla kadın öldürüldü. Bizim için öncelik bu cinayetlerini önüne geçmek çünkü biz kadınlar olarak birlik olup birbirimize umut veremezsek bunun üstesinden gelemeyiz. Hatlarımız 24 saat 4 dilde hizmet veriyor. İngilizce, Türkçe, Kürtçe ve Arapça olmak üzere. Kadın dayanışma evleri, kadın sığınma evi gibi. Yeni İstanbul Baro başkanımız da bir kadın. Barodan bu evlere atanan avukatlar, ücretsiz olarak kadınlara hukuki danışmanlık veriyorlar. Bu yoksul bir kadın için büyük bir olanaktır.

Afet bölgesinde kadın çalışmalarında bulunduk. 

Mor otobüs bölgedeki kırsal alanlara giderek ihtiyaçlara yönelik destek sağlıyor. Hijyen, gıda, kıyafet gibi ihtiyaçları karşıladık. Hatay’da kurulan Kadın Çadırları ile kadınlara yönelik psikolojik destek, sosyal destek, sağlık danışmanlığı, anne bebek danışmanlığı, hukuki danışmanlık, atölye çalışmaları gibi hizmetler verildi. Yuvamız çadırları ile çocuklar için etkinlikler düzenleniyor. 1999 depreminde annem ile deprem bölgesinde çalışmıştık. İzmit’te kreşler kurulmuştu. Çocuklar için psikososyal hizmet almaları travmayı atlatmaları için çok önemlidir. Mor Otobüs ile hareket etme kolaylığı var. Kırsal bölgelere ulaşabiliyorsunuz. Şimdi Mor Otobüs’e İstanbul’da da ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Şile köyleri gibi alanlara göndermek istiyoruz. Bunlar kadınlar için yemek, su kadar önemli.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olarak olağanüstü çaba gösteren tüm arkadaşlarımıza ve personelimize teşekkür ediyorum. Bunu severek büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Sahada kadın personelimize öncelik verdik. Örneğin; kadın psikologla çalışmak kadınların bir erkekle konuşamayacakları konuları rahatlıkla konuşabilmelerini sağlıyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile Hatay’lı kadınlara “Asla yalnız yürüyemeyeceksiniz!” sözünü vermiştik.”

İstanbul’da kreşlerimizi de arttırıyoruz.

Kartal’da açılan tüm kreşlerde de emeği olan Dipşar, İstanbul Büyükşehir kreş kurgusunun Kartal kurgusu üzerinden yapıldığını belirtti. Kartal’ın kendisinden sonra da üstüne ekleyerek çalışmalara mükemmel şekilde devam ettiğini ifade etti. Kreş konusu önemli çünkü çocuğun sorumluluğu kadının üzerinde.”

Sokakta çocuk gezdiren bir erkek görüldüğünde “Ne iyi bir baba!” dendiğine, bir kadın görüldüğünde ise onun doğal görevi gibi bakıldığını belirterek çocukları kadın ve erkeğin beraber yaptıklarına dikkat çekti.

Moderatör Karacan, kentte meslek edindikten sonra çalışma hayatından çocukları için ayrılmak zorunda kalan kadınların da olduğunu ayrıca iBB’nin çok güzel çalışmalara imza attığını belirtti. Karacan‘ın genel olarak neler yapıldığından söz etme isteği üzerine Dipşar;

“Kadınlara talepleri doğrultusunda destekler sunuyoruz. Talepler sonrası çıkan sosyal inceleme raporu doğrultusunda hareket ediyoruz. Ne gerekiyorsa o alanda kadını destekliyoruz. Anne Kart uygulamasından şu an yaklaşık 500.000 kadın yararlanıyor. Bölgesel İstihdam Ofislerinde kadınları önceliyoruz. Çok güzel hikâyeler ortaya çıkıyor. Çünkü kadın isterse her şeyi çok güzel başarıyor. İSMEK eğitimleri var. Bu sene evlilik desteğine başladık. 7.000 TL nakit destek sağlıyoruz. Yeni doğan destek paketi veriyoruz. Bu yardımlar kadınların kendi hesaplarına yapılıyor. Şu an İstanbul’da 400.000 okuma yazma bilmeyen kadın var. Bu sayı çok fazla. Yaşlı sanatçı desteğine başlandı. Kara kış desteği ödüyoruz. Her gün 3500 hane geziyoruz. Yoğun bir çalışma yürütüyoruz ve emekleri için buradan ekiplerimize de çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Kartal Dernek Başkanı Ayhan Alkan, “Maalesef engelli annelerimiz dışarı çıkamıyor. Bu annelerin sosyalleşmeleri için gündüz bakım evlerine çok ihtiyaçları var. Anneler çocukları bu evlere bıraktıklarında anneyi de yanında istiyorlar. Bu nedenle anneler sosyalleşemiyor, hastaneye gidemiyor.” diyerek engelli annelerin yaşadığı zorluklardan bahsedip bu alanda çalışmaların yaygınlaştırılmasını talep etti.

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tozkoparan‘ın kreşlerin gelişimi ve yayılması ile ilgili bilgi talebi üzerine Dipşar;

“Kartal’da 30 yıl önce personele yönelik bir tane kreş vardı. Eski Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz‘ün, 2009 yılına kadar bir olan kreş sayısını on yeni kreş daha yaparak on bire çıkarttığını, Yeni Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile de kreşlerin büyümeye devam ettiğini belirtti. Şu an kreş sayısının 15 olduğunu ve yapımı devam eden kreşlerin de var olduğunu belirtti. Burada kadınların taleplerini sesli ifade etmeleri çok önemliydi. Kadın politikalarında öncü olmaya, kadın dayanışmasını büyütmeye devam edeceğiz.” dedi.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.