Kartal Belediye meclisinin Eylül 2020 oturumlarında meclis onayına getirilecek proje için tüm partilerin anlaşmalı olarak oy birliği ile geçirmesi bekleniyor.
Kartal için hayatı konumda ve geç kalmış olan yunus dönüşüm alanı için %45 Kartal belediyesine, % 55 ise mülk sahiplerinin kullanımına bırakılacak.
Her ayın il pazartesi ile başlayan haftada, Pazartesi – Salı – Çarşamba günleri olmak üzere, üç gün Kartal Belediye Meclis icraatları görüşülerek uygulamaya konur.
Eylül 2020 oturumları 7-9-11 günlerinde yapılacaktır. Fabrikalar alanı olarak adlandırılan eski Yunus Çimento fabrikasından E5 karayoluna kadar olan 550 hektarlık alanı, kamu arazileri çıkarıldıktan sonra 308 hektara indirilmişti,
Plansız olan bu alanın sonucunu Kartal Belediye Meclisinin Eylül ayı oturumlarından sonra göreceğiz.
Önceki uygulamalar ve itirazlar:
ZAHA HADİD’İN KARTAL KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE ONAY ÇIKTI!
Kartal’da, ödüllü mimar Zaha Hadid’in çizdiği kentsel dönüşüm projesinin planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti. Söz konusu proje 7 yılda 4 kez iptal edilmişti.
Kartal’ın çekim merkezi haline getirilmesi amacıyla 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen çalışma kapsamında Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Projenin çizimini Pritzker ödüllü mimar Zaha Hadid yaptı. Kartal, Çavuşoğlu, Kartal Yeni, Topselvi, Esentepe, Orta, Cumhuriyet ve Kordonboyu mahallelerini kapsayan planlar ise Kartal Belediyesi tarafından yapıldı. Planlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülürken CHP ’li üyeler ‘Kartallıları köylerine gönderecek, vatandaşı mağdur edecek proje’ diye her seferinde karşı çıktı. Eski CHP’li meclis üyesi ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi planlar ve projenin iptali için davalar açtı. 7 yılda planlar 4 kez iptal edildi. Bu arada projenin ihalesi bile yapıldı. Mahkeme kararları nedeniyle bölge plansız kaldı. Proje bir adım bile ilerleyemedi. Bu sırada Kartal Belediyesi AKP ’den CHP’ye geçti.
GÖKDELEN VE YAT LİMANLARI
Projeye göre Kartal’a 80 ile 150 metre arası yüksekliklerden oluşan gökdelenler, iş ve konut kuleleri, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yapılacak.
YENİ PLAN OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ
Bölgenin plansız kalması üzerine Kartal Belediyesi tarafından söz konusu alan için yeni imar planları hazırlandı. Yeni planlarda 550 hektarlık alan bazı kamu arazilerin özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle 303 hektara indirildi. 16 Ocak 2015’te İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen 1/5000 ölçekli Kartal Nazım İmar Planı, oy birliği ile karara bağlandı.
HEM CHP HEM KOMİSYON ÜYESİ FİKİR DEĞİŞTİRDİ
Daha önce bu planlara karşı çıkan CHP de onay verdi planlar oy birliği ile geçti. Daha önce planları mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası yönetiminde olan ancak 2014 seçimlerinde CHP’den meclis üyesi seçilen ve imar komisyonu üyesi olan H’de projeye onay verenlerden biri olması da dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.