DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20761031,46%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

.
..
METRO İSTANBUL’DAN TARİHİ REKOR: GÜNLÜK 3 MİLYON YOLCU

METRO İSTANBUL’DAN TARİHİ REKOR: GÜNLÜK 3 MİLYON YOLCU

ABONE OL
2 Kasım 2023 21:03
METRO İSTANBUL’DAN TARİHİ REKOR: GÜNLÜK 3 MİLYON YOLCU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

İstanbul’un kurtuluşunun 100. yılında Metro İstanbul, tarihinde ilk defa bir günde 3 milyonun üzerinde yolcu taşıdı.

metro-istanbul-8.jpeg

Son yıllarda yapılan büyük yatırımlarla İstanbul’daki tüm taşıma sistemleri içerisinde en büyük operatör haline gelen Metro İstanbul, 6 Ekim 2023 Cuma günü, tarihinde ilk defa üç milyon yolculuk barajını aşarak 3.119.637 yolcu taşıdı. Metrolarda aynı gün, 8 farklı hatta en yüksek yolcu sayısına ulaşılarak hat bazlı yolcu taşıma rekorları da kırıldı. Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, Üsküdar istasyonunda rekor günün 3 milyonuncu yolcusu Ayşe Nur Sarıalan ile bir araya geldi.

8 HATTA, HAT BAZLI YOLCU REKORLARI KIRILDI

Metro İstanbul, Haziran 2019’dan bu yana M7 Yıldız-Mahmutbey Metro Hattı, T5 Eminönü-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı, M9 Bahariye-Olimpiyat Metro Hattı, F4 Boğaziçi Ü./Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve M8 Bostancı-Dudullu Metro Hattı’nı devreye aldı. 2023 yılının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlanırken Küçükpazar ve Eminönü istasyonlarının açılması ile T5 Eminönü- Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay hattında 1,5 ayda yolcu sayısı  yüzde 105 oranında artış gösterdi.

6 Ekim günü M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez, M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı, M5 Üsküdar-Çekmeköy, M7 Yıldız-Mahmutbey ve M8 Bostancı-Dudullu/Parseller metro hatları ile T3 Kadıköy-Moda, T4 Topkapı-Mescidi Selam ve T5 Eminönü-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hatlarında hat bazlı yolcu rekorları kırıldı.

Tüm dünyada, metrolarda pandemiden sonra hibrit çalışma nedeniyle yolcu sayılarında azalma yaşandığını aktaran Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, “Amerika pandeminin ardından eski yolcu sayısının yüzde 50’sini Avrupa ise yüzde 75’ini yakalayabildi. İstanbul’un toplam elektronik bilet kullanımına baktığımızda pandemi öncesi seviyesini çoktan aştığını görüyoruz.” dedi.

İSTANBUL’DA RAYLI SİSTEMLERİN ALTIN ÇAĞI

Araç trafiğinden uzaklaşarak dakik, konforlu ve ekonomik bir yolculuk yapmak isteyen İstanbullular’ın daha çevreci bir ulaşım modu olarak raylı sistemleri tercih etmeye başladığını belirten Dr. Soy, “Yolcu sayımızın yükselmesinde İstanbul’un büyüyen raylı sistem hatlarının yanı sıra artan akaryakıt fiyatlarının etkisi olduğunu ve yolcu davranışlarının değiştiğini gözlemliyoruz. Öte yandan raylı sistem araçları en çevreci toplu ulaşım türü. Lastik tekerlekli taşıt yerine metro kullanan yolcularımız, bu tercihleri ile yolcu başına karbondioksit salımını yaklaşık  yüzde 80 oranında azaltıyor” dedi.

“Raylı sistemleri tercih eden günlük 3 milyon yolcumuz 616.408 aracın trafikten çekilmesini sağlıyor” diyen Dr. Soy, “İstanbul’un hızını ve ritmini yakalayabilmek çok önemli. Sadece 2022 yılında maç, konser, miting ve kongre gibi etkinlikler için toplam 10.108 adet ilave sefer gerçekleştirdik. Gece Metrosu hizmetimizi 7 hattımızda Cuma’dan Pazar’a kesintisiz 66 saat olacak şekilde genişlettik” ifadelerini kullandı.

 

3 MİLYONUNCU YOLCUYA SÜRPRİZ HEDİYELER

Günün anısına 3 milyonuncu yolcu olan Ayşe Nur Sarıalan’a, hediyelerini takdim eden Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy “Yolcu sayımızı artırmaya ve rekorlar kırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.