25. Dönem Milletvekili seçim sonuçları iktidardaki AKP ( Adalet ve Kalkınma Partisi) ve ana muhalefet partisi olan CHP’yi (Cumhuriyet Halk Partisi) memnun etmedi. Yüzde 10’luk ülke barajını aşan HDP (Halkaların Demokratik Partisi) ile oylarını 3 puan arttıran MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) 7 Haziran seçimlerinden galip çıkmıştır.
Seçim öncesi parti liderleri tarafından yapılan propagandalar, ağır itham ve suçlamalarla devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting alanlarına inerek, Başkanlık sistemini anlatıp, seçim boyunca Ak Parti dışındaki diğer parti başkanlarına yüklendi. Ak Parti’nin 12 yılda yaptıklarını anlatıp durdu. Diğer taraftan Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, meydanlarda çok etkili bir propaganda sürdüremezken, o da diğer parti başkanlarını vatan hainliği ile suçlayan bir siyaset sürdürdü. Bu iki siyasinin ortaya koyduğu siyasi tavır Türk halkı tarafından benimsenmemiş ve Ak Parti’nin oyunu önemli ölçüde düşürmüştür.
CHP, MHP ve HDP’ de ise durum farklı oldu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ekonomi sorunlarını öne çıkararak, seçim kampanyasını sürdürdü. Yurdun birçok yerinde ön seçime giden CHP, listelere koyduğu kontenjanlarla bazı bölgelerde , seçimde gecesin gündüzüne katan Milletvekili adayları değil, kontenjandan girip hiç emek harcamayanlar kazandı. Bu da çeşitli kırgınlıklara neden oldu. Örneğin CHP İstanbul 1. Bölgede ön seçimde 7. sırada yer alan ve Kartal İlçesinde üyelerin oyları ile 1. sıraya yerleşen Metin Ağırman, CHP genel merkezi tarafında araya yerleştirilen kontenjanlarla 12. sıraya yükselmiş ve seçilememiştir. Bu haksız durum seçim bölgesinde üzüntüye neden olmuştur.
MHP bu seçimde oyunu arttırarak önceki seçimde 50 milletvekilinin üstüne 30 milletvekili ilave ederek, Milletvekili sayısını 80’a yükseltmiştir.
HDP önceki seçimlerde Meclise bağımsız üye seçtirirken bu seçimde parti olarak seçime girmiştir. Seçim barajını aşarak 80 Milletvekili ile TBMM’ne girmeyi hak kazanmıştır. HDP seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karşı karşıya gelerek propagandasını sürdürmüş, Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlık döneminde sürdürdüğü çözüm sürecini ötelemesi ve Kürtleri yok sayması, Kobani meselesi gibi Kürtler için önemli olan konularda geri adım atması, Türkiye gündeminde olmayan başkanlık sisteminin tartışmaya açılması ve seçim merkezine konması, tek adam mantığı ile hareket etmesi, birçok kesimden tepki topladı.
Bu nedenle toplumdaki düşünce HDP’nin barajı aşması, Cumhurbaşkanı’nın başkanlık düşüncesinin önünü keseceği gibi, arkasındaki Ak Parti’yi de zayıflar düşünüldü. Bu düşünce ile birçok kesimden HDP’ye destek çıkıldı. Böylelikle Aktif siyasete dönen Cumhurbaşkanı ile HDP Eş Genel Başkanı karşı karşıya geldi. Ak Parti içindeki muhafazakar ve dindar Kürtler başta olmak üzere herkesimden HDP’ye oy aktı. Barajı aşan HDP Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünü kestiği gibi Ak Partinin tek başına hükümet kuramayacağı yere çekilmesine neden oldu.
Bu sonuca göre Ak Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekilini TBMM’sine gönderecek. Önümüzdeki haftalarda yeni hükümetin kurulması ve koalisyon çalışmaları başlayacaktır. İlk bakışta zor gibi görünen koalisyon hükümeti oluşturmak, belki de erken seçim hükümeti ile son bulabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.